В Ізмаїлі — нова система голосування

На 46-й сесії міської ради Ізмаїла в п’ятницю, 6 вересня, депутати голосували за новою електронною системою. Відтепер робочий «інструмент» депутатів — планшет.

Після літніх канікул депутати Ізмаїльської міської ради зібралися на чергову сесію. З новацій — замість старої «кнопкової» системи «Рада» відтепер буде використовуватися електронна система для голосування, яка називається «Єдність». Для цього перед початком засідання депутатам роздали їх нові «інструменти» для роботи — планшети.

Як зазначив міський голова Андрій Абрамченко, попередня система вже застаріла і постійно виходила з ладу, тому довелося її замінити. Тестове голосування за допомогою «Єдності» показало — система працює ефективно.

— Сьогодні ми провели сесію міської ради з використанням нової системи для голосування, — зазначив міський голова. — У кожного депутата є свій логін, пароль, особистий планшет. Тільки депутат має доступ до системи, за допомогою логіна і пароля, виключно він може брати участь у засіданні сесії. Зона дії системи обмежена сесійним залом, до неї неможливо підключитися з боку.

Крім того, система передбачає лише особисте голосування депутата — за іншого проголосувати не вийде. Плюс, кожен депутат, після того, як він проголосував, бачить свій результат на екрані, і може переконатися в тому виборі, який зробив.

Як розповів нам Олексій Коломієць, директор компанії по впровадженню електронних систем для голосування, «Єдність» — одна з найсучасніших і безпечних програм для голосування.

— У цій системі є чотири головні компоненти: планшет (робоче місце депутата), комп’ютер (який є сервером, де встановлена ​​програма), є телевізор (куди виводяться результати голосування) і є точка WI-FI, що представляє собою закриту мережу без доступу в Інтернет . Ніяке третя особа не зможе отримати доступ, нашкодити системі або змінити дані голосування.

На ринку систем для голосування в Україні є три класи систем: пультові, на планшеті, стаціонарні.

— Система «Єдність» є найбільш інноваційною, — говорить Олексій Коломоєць. — Вона зв’язується з будь-якими іншими системами, які використовує Ізмаїльська міська рада (наприклад, система документообігу, сайт). І на всіх етапах — від створення проекту рішення до його публікації на сайті, процес автоматизується. Використання паперових носіїв тепер не потрібно.

Всі документи, всі проекти рішень сесії зможуть бути завантажені в єдину систему — вдасться економити значні кошти на канцелярському приладді.

До речі, Ізмаїл один з перших почав виконувати рекомендації президента України Володимира Зеленського та відповідної постанови Кабміну про повну заміну паперового документообігу електронним в держорганах.

Стару систему для голосування не демонтовано. Системою «Рада» будуть продовжувати користуватися депутати Ізмаїльської райради.

Оригінал новини тут: https://www.izmail-rada.gov.ua/component/content/article/37-2010-02-23-08-37-13/9298-2019-09-09-12-32-56

Статті