Sumynews: «Депутати місцевих рад Сумщини можуть заощадити кругленьку суму на проведенні сесій»

Українські програмісти стверджують, що сучасні технології можуть в рази підвищити ефективність роботи місцевої ради і заощадити кошти громади. Як один із ІТ-продуктів, які дозволяють це зробити, називають системи електронного голосування. Ми вирішили дізнатися, чи відповідають ці твердження правді, і наскільки вигідно територіальній громаді впроваджувати системи електронного голосування.

Система електронного голосування: короткий лікбез

Система електронного голосування являє собою спеціальне програмне забезпечення, що працює на певному обладнанні. Серед найбільш ранніх видів – картково-пультові системи. Такі встановлені у Верховній Раді та низці обласних рад.

Серед останніх розробок – системи, які працюють на планшетах. У лідерах з впровадження подібних систем електронного голосування – місцеві ради західної України. Останнім часом “підтягуються” і східні області.

Сумщина – не виключення. В нашій області є передові ради, проте більшість районних, міських та селищних органів місцевого самоврядування в силу різних причин досить повільно впроваджують інновації. Хоча законодавство сьогодні до цього підштовхує.

Закон як стимул до інновацій

Ще донедавна апаратно-програмними комплексами користувалися хіба у Верховній Раді, обласних радах і в окремих містах обласного значення. Більшість же районних та міських рад, що вже говорити про великі селища, голосували підняттям рук.

Ситуація почала змінюватися з прийняттям Верховною Радою закону про поіменні голосування у місцевих радах. Тепер, щоб розглянути питання порядку денного потрібно зафіксувати позицію кожного депутата. І у місцевих радах, в яких не встановлені системи електронного голосування, голосування виглядає приблизно так: головуючий у алфавітному порядку називає прізвища депутатів і ті оголошують свою позицію: «за», «проти», «утримався». І так з кожного питання порядку денного.

“Необхідність проводити постійні “переклички” депутатів затягують процес розгляду питань та й саме пленарне засідання сесії. А ще потрібно максимально оперативно вивантажити результати на сайт ради, як того вимагає законодавство. І добре, коли це невелика рада. Коли ж у раді значна кількість депутатів, то нерідко, працівники апарату ради вимушені затримуватися на роботі понаднормово. Адже потрібно все ще раз звірити і оприлюднити результати на сайті”, – розповідає Олексій Коломоєць, директор ІТ-компанії, яка створила систему електронного голосування “Єдність”.

Переваги для громади  – прозорість, контроль, економія

Підвищення продуктивності роботи місцевих рад – лише одна із переваг системи електронного голосування, як зазначають розробники.

“Голосування за допомогою системи та підрахунок голосів займає менше хвилини, що сприяє оперативності розгляду питань та більш раціональному використанні часу. Але це не єдина перевага. Окрім цього, депутати за допомогою системи, яка встановлюється на їх планшети, можуть записатися на виступ, переглянути проекти рішень, додатки та правки до них, порядок денний, протоколи голосування, здійснити пошук по документам”, – деталізує керівник проекту “Єдність”.

Основна ж вигода для громади – підвищення прозорості роботи місцевої ради. Подібні системи дозволяють оперативно формувати електронні протоколи результатів голосування і вивантажувати їх на сайті ради. І кожен житель територіальної громади зайшовши на сайт ради, зможе відразу ж після завершення пленарного засідання сесії ради, дізнатися, як голосував той чи інший депутат з кожного питання порядку денного. Це у свою чергу підвищує відповідальність депутатів перед виборцями.

Ціна питання

Якісно розроблена система електронного голосування з кількарівневим захистом від несанкціонованого втручання сьогодні коштує недешево – більше 100 тисяч гривень. Проте все більше місцевих рад впроваджують подібні рішення. І справа не лише у змінах в законодавстві.

Ті місцеві ради, які встановили якісні системи голосування, діляться позитивним досвідом і подібні рішення з’являються у сусідніх радах.

До того ж, ради з часом усвідомлюють, що купівля системи електронного голосування допомагає заощадити – ніяких витрат на друк документів на папері, жодних витрат на замовлення нових карток для депутатів кожного нового скликання.

“Якщо в раді більше 25-30 депутатів, то порахувавши, скільки коштів йде на друк матеріалів для проведення сесій, виявиться, що система може окупитися вже за рік. І кожен наступний рік її роботи – економія коштів місцевої громади. І коли порахувати економію в межах області, то побачимо доволі значну суму, яку громади можуть витратити на соціально значимі речі”, – зазначає Олексій Коломоєць.

Сьогодні з впровадженням систем електронного голосування готові допомагати міжнародні організації. Окремі громади на ці цілі досить успішно залучають гранти Європейського Союзу, адже розуміють –  від впровадження системи електронного голосування громада лише виграє.

Оригінал статті розміщено на сайті Sumynews

Статті